Les persones LGBTIQA+ no hem arribat ara al món. Tenim una història extensa, encara que, probablement, abans les nostres identitats es pensessin diferent, o utilitzéssim altres paraules. Amb les pantalles ens passa el mateix: carreguem amb una llarga història de representació audiovisual, que ens agradaria recórrer i discutir en aquest episodi. Com hem canviat durant aquests anys? És útil afirmar que la nostra representació ara és millor? Com contextualitzem cada pel·lícula, sèrie o documental al seu moment? I quins sentiments i idees van mobilitzar llavors, en comparació amb l’actualitat? En aquest capítol, sobretot, busquem donar espai a un diàleg intergeneracional fructífer, capaç de valorar, per la seva riquesa, tant allò d’antic com allò de nou, allò remot com allò proper.
Alberto Berzosa
Alberto Berzosa és Doctor en Història i Teoria de l’Art. Actualment resideix a Madrid i treballa com a membre del projecte “Estética Fósil” al CSIC. Treballa en l’espai on es creuen l’art contemporani, els estudis de cinema, els arxius polítics i el comissariat d’exposicions. És autor dels llibres “Cine y sexopolítica” (2020) i “Homoherejías fílmicas” (2014), ambdós publicats per l’editorial Brumaria.
Isa Luengo i Sofia Esteve
Isa Luengo i Sofia Esteve comencen a treballar juntes el 2019, coescribint i codirigint el curt de ficció “Perpetua Felicidad” (2022), produit per Aquí y Allí Films. Prèviament, Isa havia creat i codirigit el curt documental “La ciutat interior” (2017), presentat a l’IDFA i el Festival de Màlaga, entre d’altres. Per la seva banda, Sofia havia creat i codirigit el nou format televisiu “Follo Ergo Sum” (2016-2018) per betevé.
Actualment, desenvolupen “Los andares”, el seu pròxim curt de ficció, i “Els buits”, curt documental codirigit juntament amb Marina Freixa. Ambdós curts son sobre la memòria històrica LGBTI i de les dones durant el franquisme. També porten @la_calumnia, un projecte d’investigació al voltant de les genealogies LGBTI al cine.
David/Davinia Mateo
Em dic David Mateo (Davinia), tinc gairebé 7 anys i em considero un home cishomosexual amb una forta expressió queer i demisexual. Aquesta definició de mi mateixa m’ha dut el meu temps de recorregut personal i activista. Visc a soles amb el meu gat Spike des de fa 17 anys a L’Hospitalet de Llobregat, en l’àmbit professional em considero científica social: sóc politòleg especialitzat en relacions internacionals i interventora psicosocial. Actualment treballo en la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) com a tècnic de mentoria social. He sigut presidenta de la coral LGBTI Barcelona Rainbow Singers (BRS) entre 2019 i 2022.
Elodie Mellado
Formada en Comunicación Audiovisual en la Universidad Rovira i Virgili, trabaja desde 2012 en la plataforma catalana de VOD, Filmin, donde es coordinadora editorial y programadora. Desde 2020, programa también en el REC, Festival Internacional de Cinema de Tarragona y en 2022 se incorpora al equipo del Festival de Cine de Las Palmas de Gran Canaria en la sección Panorama España.