Davant la marginació o l’aïllament social, les persones LGBTIQA+ hem construït comunitats i contracultures diverses. Els mitjans audiovisuals han fallat, moltes vegades, al representar aquests espais. És habitual que en l’audiovisual apareguem com a persones individuals, marcant la diferència en un elenc cis-heterosexual, i sense cap altra persona semblant a nosaltres. No obstant això, en aquest episodi de tancament no només volem parlar sobre la representació, o manca d’aquesta, de les comunitats queer a les pantalles. També ens interessen les comunitats que creem fora, però al voltant de les pantalles. La comunitat científica LGBTIQA+ a l’acadèmia, la dels professionals de la indústria audiovisual, la comunitat de fans a l’audiència. I també la comunitat híbrida entre elles, com la que es forma temporalment en aquest i cadascun dels altres episodis.
Gloriana Jiménez
Educadora i comunicadora audiovisual provinent de Costa Rica i amb residència a Barcelona des del 2014. Actualment fa classes a criatures i adolescents i escriu ficció. Aquest perfil mixt, tant de carreres com de cultures, li ha permès estar immersa en un ampli rang d’entorns laborals i en contacte amb persones i perspectives de gran diversitat. L’eix comú en tots aquests àmbits ha estat el de la creativitat i la col·laboració en iniciatives que fomenten la igualtat d’oportunitats, la tolerància i la inclusió.
Març Llinàs
Guionista i humorista. Ha cursat el Màster en Gènere i Comunicació i expressa les seves inquietuds sobre el gènere i el feminisme a través de l’stand up i l’audiovisual. Creador del podcast “Mòbil, Cartera, Claus” a Radio Primavera Sound i actual guionista a “Està Passant” de TV3.
Santiago Lomas
Santiago Lomas Martínez és doctor en Investigació en Mitjans de Comunicació per la Universitat Carlos III de Madrid amb la tesi doctoral “Creadores queer al cinema espanyol del franquisme: subcultura homosexual i gènere”, recentment publicada en format llibre per l’editorial Laertes. Els seus principals interessos com a investigador són les relacions de la història cultural queer amb la història del cinema i la televisió a Espanya. Ha publicat articles a revistes com Journal of Spanish Cultural Studies, Celebrity Studies o Feminist Media Studies i ha impartit assignatures com “Història dels mitjans audiovisuals”, “Cinema i televisió a Espanya” o “Representació d’identitats als mitjans audiovisuals”.
Marta Vivet
Graduada en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i màster en Construcció i Representació d’Identitats Culturals a la Universitat de Barcelona. Inicia la seva trajectòria com a guionista amb la cocreació de la sèrie de televisió Les de l’Hoquei (Brutal Media, TV3 i Netflix, 2019-2020), guardonada amb el Premi CIMA TV per a la Igualtat al FesTVal de Vitoria 2019. Des de llavors, ha coescrit la novel·la juvenil Les de l’Hoquei: L’estiu que ens va fer créixer (Penguin Random House, 2020) i ha desenvolupat sèries de ficció per a Netflix i per a Morena Films. Actualment treballa en un llargmetratge per a Inicia Films i en dos projectes de sèrie.
West, Thomas J. 2022. “The Queer Poignancy of ‘Somebody Somewhere’”. Omnivorous. ENLLAÇ